Orient-Food Blog

MainBlog-2
 

Správné suroviny jsou základ

Navratan Korma

11.09.2021

Přidejte zeleninu kromě zeleného hrášku do velkého hrnce spolu s 3–4 šálky vody a trochou soli, vařte 7–8 minut, dokud nebude zelenina hotová na 50 - 60%. Zeleninu slijte a nechte stranou.

Příprava
Recept Navratan Korma

Cizrnové Kari s kokosem ze Srí Lanky

20.08.2021

Tentokrát se společně podíváme na Srí Lanku, kde jsme objevili místní specialitu Cizrnové Kari s kokosem. Použili jsme muškátovou tykev, abychom jí dali sladkou notu, nebo můžete dokonce experimentovat s dýní. Používáme cizrnu a směs koření.

Příprava
Cizrnové Kari s kokosem ze Srí Lanky

Které koření použít o vánocích?

24.11.2019

Vůně patří mezi neopomenutelné vánoční symboly. Vánoce nejsou jenom stromeček, výzdoba a dárky, je to i charakteristická vůně, kterou nemůžeme cítit jindy než-li právě o vánocích.

ZOBRAZIT
garam masala použití

Garam Masala a její použití

6.11.2019

Indická zelenina nebo masitá jídla se často připravují za použití garam masala. V severní indické kuchyni je garam masala typicky v práškové formě, zatímco v jižní části země je garam masala často tvořena pastou s kokosovým mlékem, octem nebo vodou.

ZOBRAZIT
garam masala použití

Zeleninové Hakka Nudle

4.10.2019

Začněte přidáním vaječných nudlí do velké mísy, přidejte olej a promíchejte aby se všechny nudle oddělily, nechte na jedné straně. Rozpalte sezamový olej na pánvi wok nebo sauté a přidejte česnek, zelené chilli, sezamová semínka, zázvorový prášek a jarní cibulku, vařte 1 minutu.

ZOBRAZIT
kardamon, král koření

Pomazánka z kořeněné cizrny a lilku

28.9.2019

Dnes jsme pro vás připravili recept v kombinaci dvou surovin, které zkrátka zbožňujeme - cizrna a lilek. Hummus + Baba Ganoush jsou v dnešní době již velmi známé a my jsme se rozhodli vytvořit něco, kdy použijeme z každého něco...

ZOBRAZIT
kardamon, král koření

Kardamon, král koření

27.2.2019

Kardamon je rozhodně právem, nazýván králem koření. Pokud jste byli v Asii, zajisté si vybavíte sladkou vůni nejrůznějších směsí koření na přípravu masala chai a rýžového puddingu. Chuť a vůně kardamonu jsou zkrátka naprosto typické a nenahraditelné.

ZOBRAZIT
kardamon, král koření

Jak si vyrobit domácí hořčici

12.2.2019

Že vás nikdy nenapadlo vyrobit si domácí hořčici jen z několika málo surovin? Člověku přijde zkrátka jednodušší si kelímek hořčice koupit, nicméně hořčice vyrobená doma je naprosto jedinečná, můžete si ji skutečně připravit podle své chuti a o tom, že je mnohem zdravější, bez jakýchkoli přidaných konzervantů a barviv, snad není ani nutné mluvit. 

ZOBRAZIT
jak si připravit domácí hořčici

Vařte s kořením, které vás ochrání proti nemocem

28.1.2019

Určitě v tuto chvíli kolem sebe znáte více nemocných než zdravých lidí, neboť chřipková a rýmová sezóna jsou v plném proudu a ať se snažíme jakkoli, nějaký ten bacil si nás vždycky najde. A to nemluvím o tom, pokud se pravidelně.... 

ZOBRAZIT
cizrnové kari 

Pálivé cizrnové kari 

15.10.2018

Nakrájejte cibule a česnek na kroužky. Lilek nakrájejte na kolečka a nasolte, aby se vypotil.  Na pánvi rozpalte olivový olej. Do vroucího oleje dejte nejdříve cibuli a chvíli opékejte. 
Po chvíli přidejte česnek a opět chvíli opékejte, aby se smísily chutě.

ZOBRAZIT
cizrnové kari 

Sušená limetka

15.10.2018

Sušená limetka, obzvlášť ta celá, si v poslední době získává široký okruh fanoušků. Přední světový šéfkuchař Ottolenghi o ní napsal již několik článků a taktéž se jí dostalo pozornosti v New York Times , kde si ji v sekci o vaření nemohli vynachválit.

ZOBRAZIT
Sušená limetka

Sušené chilli papričky

4.10.2018

Chilli, ať už v jakékoli podobě, je součást mnoha světových kuchyní a některé recepty se bez něj zkrátka neobejdou. Patří tedy jednoznačně k povinné výbavě kuchyně a měli byste si dát velký pozor, aby ani u vás doma nechybělo!

ZOBRAZIT
Sušené chilli papričky

Kořeněná rýžová kaše

30.9.2018

Ráno se už vyskytují první mrazíky, je čas začít připravovat teplé snídaně! Alespoň o víkendu. Dnes vám přinášíme pro inspiraci recept na rýžovou kaši se skořicí, anýzem a ovocem. Tato kaše se nachází někde mezi létem a podzimem - broskve, maliny a ostružiny jsou typické letní...

ZOBRAZIT
Kořeněná rýžová kaše

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

30.9.2018

Dýně neodmyslitelně patří k podzimu. Dříve byla velmi opomíjená, ale v poslední době jsme jí, zdá se, opět přišli na chuť. Ostatně není čemu se divit. Vždyť taková polévka z dýně a kokosového mléka, na níž vám přinášíme dnes....

ZOBRAZIT
dýňová-polévka

Anýz - jeho léčivé účinky 

30.9.2018

Anýz je koření pocházející ze zemí východního Středozemí a a jihozápadní Asie. V České republice rozhodně nepatří ke kořením, které byste našli v každé domácnosti. Na našem e-shopu naleznete anýz semínka a anýz ve tvaru hvězdiče.

ZOBRAZIT
Anýz - jeho léčivé účinky

Koriandr-vše co jste doposud nevěděli

29.9.2018

Koriandr je v dnešní době populární již po celém světě. Nejvíce se stále ale ještě využívá v asijské kuchyni, hlavně pak thajské a vietnamské, neboť v Asii mají koriandru jako u nás petržele. V obchodě se dá koupit čerstvý, ne vždy je ale v prvotřídní kvalitě a jídlo v takovém případě moc nepozvedne

ZOBRAZIT
Koriandr-vše co jste doposud nevěděli

Cizrna - vše co potřebujete vědět

16.9.2018

Cizrna, ostatně jako ostatní luštěniny má velmi široké využití. Osobně jsem z ní vařila už tolik receptů, že bych je sama nespočítala! Mnoho druhů kari, domácí falafel, zapečenou cizrnu s rajčaty, sladké blondies (neboli koláč z cizrny a ovoce), placky z cizrnové mouky a samozřejmě v neposlední řadě tisíc variant na hummus!.

PŘÍPRAVA
vše o cizrně

Kurkuma - vše co potřebujete vědět

4.9.2018

Kurkuma je zářivě žlutý prášek pocházející ze stejnojmenné rostliny. Je oblíbená nejen pro svou krásnou barvu, ale také pro četné pozitivní účinky na zdraví. Není tedy dobré dívat se na ní pouze jako na koření, ale také jako na léčivo, které poslouží jako skvělá prevence proti mnohým zdravotním...

PŘÍPRAVA
vše o korkumě

Co se skrývá ve směsi kari?

5.8.2018

Možná máte doma někde mezi kořením pohozený i pytlíček s kari kořením. Nebo možná nevíte, co si z něj uvařit. Nebo si možná myslíte, že kari pochází odněkud v jihovýchodní Asie a používá se téměř ve všech tamních pokrmech.Ať už je to jakkoli, v dnešním článku se dočtete, co kari koření....

PŘÍPRAVA
co je kari koření

Budha Bowl

4.8.2018

Pokud chcete vytvořit něco jednoduchého, rychlého, zajímavého a zdravého, rozhodně neváhejte a vyzkoušejte naší budha bowl z pečené cizrny, batátů, tempehu a špenátu. Takzvané budha bowls jsou čím dál tím populárnější a já se tomu ani nedivím.Je to totiž skvělý ...

PŘÍPRAVA
budha bowl

Dosai palačinky s masala směsí

24.7.2018

Cibuli a česnek nakrájíme obojí na plátky. Brambory, rajčata a cuketu nakrájíme na kostičky. Papriku nakrájíme na nudličky. 3 lžíce oleje rozpálíme na pánvi a osmahneme cibuli. Po chvíli přidáme česnek, brambory a pastu....

PŘÍPRAVA
DSC_0826

Kari s čerstvým špenátem a vajíčkem

8.7.2018

Lilek nakrájejte na větší kusy, pořádně nasolte a nechte vypotit. Můžete samozřejmě nakrájet na malé kousky, já zvolila větší, aby to do kari dodalo jakousi strukturu.

PŘÍPRAVA
Kari-s-čerstvým-špenátem

Příprava kokosové polévky

4.7.2018

Uvařte si kokosovou polévku, která zaujme na první pohled! Svěží krém z kokosového mléka, brambor a kari koření se hodí jak pro mrazivé zimní večery, tak jako lehký letní oběd. Pokud máte rádi kombinaci kari koření, zeleniny a kokosového mléka, připravte si ingredience a pusťte se do vaření!

 

ČÍST VÍCE

Hledáte inspiraci na grilování?

30.5.2018

Sezóna grilování se již pomalu blíží, už brzy se budeme moct těšit z teplých letních večerů, které jsou přímo ušité na to posedět s přáteli u ohně nebo grilu. Pokud už vás omrzely klasické věci typu nakládané maso z obchodu v marinádě, který chutná pořád stejně, nejrůznější klobásky, zeleninový salát a chleba, pojďte se s námi pustit do kreativní přípravy...

 

ČÍST VÍCE

Osvěžte se v létě kokosovou vodou

19.5.2018

Kokosová  voda je v dnešní době velmi oblíbeným produktem. Přisuzují se jí skvělé vlastnosti, někteří ji dokonce považují za superpotravinu. Někteří si objednávají kokosovou vodu po litrech, aby si na ní mohli pochutnat, kdykoli se jim zachce. I u nás na e-shopu naleznete zvýhodněné balení kokosové vody.....

 

ČÍST VÍCE

3 kreativní recepty s mungo fazolkami

12.5.2018

Jarní mungo polévka s pečenou zeleninouou - Tato polévka je naprosto jednoduché a lehké jarní jídlo, které přijde vhod k obědu i k večeři. Při její přípravě jsem se rozhodla použít listy kopřiv, jednak přidat trochu zelené barvy a taky abych naprosto využila jarní zdroje z přírody.

 

ČÍST VÍCE

Luštěniny - známé i neznáme

6.5.2018

Luštěniny v dnešní době jednoznačně nabývají na popularitě. A rozhodně nebodují jen u vegetariánů a veganů, pro něž jsou cenným zdrojem bílkovin a důležitou složkou při vaření. Luštěniny mají totiž pravděpodobně nejširší využití v kuchyni, neboť z nich lze připravit téměř cokoli.

 

ČÍST VÍCE

Jak správně vybrat rýži?

21.4.2018

Jasmínová, basmati, dlouhozrnná, kulatozrnná, lámaná a k tomu všemu ještě speciální rýže na sushi. Člověku by z takového výběru mohla jít až hlava kolem. A navíc ta zrníčka se zdají být tak stejná! Má cenu se vůbec výběrem rýže zabývat? Jednoznačně!

 

ČÍST VÍCE

Jak si připravit domácí směs kari koření 

21.4.2018

Někteří gurmáni o směsi kari koření říkají, že je to enigma. Ačkoli je dostupné téměř všude, jeho výběr už jednoznačně tak jednoduchý není. Dalo by se říci, že neexistují dva stejné recepty, že nelze sehnat dvě směsi s identickou chutí. Ostatně v kari směsi se může vyskytnout až dvacet různých druhů koření!

ČÍST VÍCE

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz