Jak vybrat rýži

 Vrátit se zpět
riceblog

Jak správně vybrat rýži?

Vybíráme rýži s Orient-food

10.4.2018

Jasmínová, basmati, dlouhozrnná, kulatozrnná, lámaná a k tomu všemu ještě speciální rýže na sushi. Člověku by z takového výběru mohla jít až hlava kolem. A navíc ta zrníčka se zdají být tak stejná! Má cenu se vůbec výběrem rýže zabývat? Jednoznačně!

Na našem e-shopu máme velký výběr z mnoha druhů rýže, a právě proto, že na druhu rýže skutečně záleží. Rýži bereme od předních světových výrobců, z nichž nejoblíbenější jsou Tilda a East End. Společnost Tilda se specializuje pouze na produkci rýže, zatímco od značky East End dostanete i jiné produkty, například skvělé koření.

V dnešním článku se dočtete o pravděpodobně dvou nejznámějších druzích rýže, tedy rýži basmati a jasmínové rýži. Dozvíte se, co mají společného i v čem se diametrálně liší a samozřejmě přidáme i pár receptů.

Dále pak zde najdete informace o hnědé, neboli celozrnné rýži. Dále pak objevíte lámanou rýži, idli rýži a sona masoori, které všechny tři jednoznačně stojí za pozornost.

Untitled design


Jakou rýži tedy potřebujete?

Dlouhozrnná rýže

Dlouhozrnná rýže má nepřekvapivě velmi tenká zrna. Často patří mezi hlavní favority šéfkuchařů, neboť při správném vaření zůstanou zrna krásně oddělená, neslepená. Mezi nejoblíbenější dlouhozrnné rýže patří basmati a jasmínová.

Basmati

Basmati je aromatická rýže, která se pěstuje převážně na rýžových polí v Pakistánu a Himalájích. "Bas" z hindštiny znamená "vůně" a "mati" znamená "plný", tedy v překladu do češtiny plná vůně. , patří mezi nejoblíbenější druhy rýže vůbec, neboť se hodí nejen jako příloha, ale i jako základní surovina pro přípravu plnohodnotného pokrmu. Vždy se vyplatí sáhnout po kvalitní rýži a neošidit její přípravu. Odměnou vám bude chutná, nadýchaná a neslepená rýži.

Právě díky tomu, že se lepí méně než většina jiných druhů, používejte hlavně pro přípravu biryani, pilau a ostatních zeleninových či masitých směsích, jejichž je rýže základem, jako přílohu ke kari a dalším asijským omáčkám, pečenou v troubě či osmaženou na pánvi (například skvěle se hodí i do španělské paelly) a do salátů.

Vyzkoušejte naše recepty cizrnové kari s jemnou pastou a rajčaty, zeleninové kari z jemné korma pasty, kuřecí tikka masala s rýží, Ghormeh Sabzi. 

Jasmínová rýže

Stejně jako rýže basmati, i jasmínová rýže se používá převážně v kuchyni středovýchodní kuchyni a v Indii. Jasmínová rýže pochází z Thajska, patří k druhu dlouhozrnných rýží a má jemné aroma. Po uvaření se krásně leskne, na rozdíl od basmati rýže je spíše lepivá.

Jasmínová rýže má široké uplatnění a jednoznačně se vám vyplatí být trochu kreativní. Po uvaření má tendenci se lepit, proto ji použijte například pro přípravu pikantní pečené zeleniny s mungo fazolkami ve woku, sladké mangové rýže nebo skvělého limetkového kuřete s citronovou trávou. Recepty u nás na blogu naleznete již brzy! 

Hnědá rýže

Proč byste měli občas zvolit hnědou rýži, když existuje tolik druhů bílé rýže? Odpověď je poměrně jednoduchá. U hnědé rýže je totiž zachované celé zrno, tedy i část obsahující nejvíce vlákniny, minerálů a antioxidantů. Obsahuje například mnohem více hořčíku, kterého se nám v dnešní době obecně mnoho nedostává.

Nevýhodou hnědé rýže je, že při servírování k některým pokrmům nevypadá tak dobře jako bílá, navíc její zrno i po uvaření zůstává tvrdší, tedy nevstřebává tolik chuť toho, s čím ji právě konzumujeme.

Vyzkoušejte například avokádový salát s jarními bylinkami, granátovým jablkem a hnědou rýží či kuřecí tortilly s kuřecím masem v jogurové omáčce. Recepty se u nás na blogu dočtete již brzy!

Jak jsem již výše zmínila, ne se vším hnědá rýže funguje tak dobře jako bílá. Pokud bych měla říct svůj názor, tak je ideální použít hnědou rýži do salátů, do vege burgerů či tortilly, a naopak bílou rýži konzumovat s kari a jinými omáčkami, kde mnohem lépe propojí jednotlivé chutě.

Příprava hnědé řýže

Lámaná rýže

je hlavně v Indii a okolních státech. Jejich základem je fermentovaná černá čočka a právě rýže, patří mezi zdravé pokrmy indické kuchyně a dají se připravit na mnoho způsobů.

V Indii je nejčastěji ochutnáte s pokrmem zvaným sambar. Jedná se o zeleninu dušenou s čočkou ve vývaru z tamarindu. Dále se pak k idli podávají nejrůznější čatní, s kokosovým, mangovým či cibulovým základem. A samozřejmě je můžete použít jako přílohu k vašemu oblíbenému kari.

Když jsem poprvé idli objevila, byla jsem naprosto nadšená a rozhodně se můžete těšit na recept, bude co nevidět!

Sona Masoori

Sona Masoori se pěstuje převážně v Indii, na Srí Lance a v podhůří Himalájí. Patří k rýžím se středně dlouhým zrnem, což v praxi znamená, že se mnohem více lepí než například basmati. Díky své aromatičnosti se hodí převážně ke smažení a také k přípravě na sladký způsob. Její zářivě bílé barvy si všimnete na první pohled.

Pokud neberete vaření jako nutné zlo, zkuste se příště zamyslet a skutečně nakupte rýži podle toho, jaký pokrm právě připravujete! Ostatně uvidíte sami, jak rýže vaše výsledné kulinářské dílo dokáže ovlivnit. Rádi od vás uslyšíme jakékoli postřehy!

Z naší nabídky doporučujeme