Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

time40min
serving1 porce
levelStředně těžký 

  

Dýně neodmyslitelně patří k podzimu. Dříve byla velmi opomíjená, ale v poslední době jsme jí, zdá se, opět přišli na chuť. Ostatně není čemu se divit. Vždyť taková polévka z dýně a kokosového mléka, na níž vám přinášíme dnes recept, je úžasně krémová a zahřeje v sychravých podzimních dnech. Navíc si ji můžete dát ke snídani, obědu i večeři. Dále se vyplatí ji připravit více, neboť ji můžete v ledničce uchovat i po několik dní. Odleželá totiž možná chutná ještě lépe!

Dejte nám vědět, zda jste recept vyzkoušeli, popřípadě jak dýňovou polévku vaříte doma vy. Rádi se necháme inspirovat

doucmentPostup

Dýni nakrájíme na tenké plátky, cuketu na kolečka a mrkev na tenké nudličky, Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

Zeleninu rozprostřeme rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 25 minut, Cibuli nakrájíme na tenké plátky.

Cibuli restujeme na oleji, aby pustila šťávu. Neměla by ovšem příliš zhnědnout nebo se dokonce lehce připálit, neboť to pak vytvoří v polévce pachuť, která tam rozhodně nepatří.

Po chvíli přisypeme k cibuli chilli vločky, mletý koriandr a kurkumu. Přidáme pečenou zeleninu a zalijeme vodou tak, aby byla zelenina cca 3 cm pod hladinou.

Necháme cca 10 minut povařit, aby se chutě krásně spojily. Stroužky česneku prolisujeme do polévky, přidáme kokosové mléko a necháme ještě několik minut prohřát. Kousek kokosového mléka si necháme na ozdobu pro servírování.

Poté sejmeme z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Vymačkáme 1 citron a dobře promícháme.

Servírujeme ozdobené kokosovým mlékem, chilli papričkou a například čerstvým koriandrem. Na fotce můžete vidět lískové oříšky.

spicy     Suroviny

1x
Větší cibule  
1x
Středně velká dýně hokkaido
½
Cuketa
2x
Mrkev
4x stroužky
Česnek
1x plechovka
Kokosové mléko
1x lžíče
Chilli vločky
1x lžíčka
Koriandr
1x lžíce
Kurkuma
1x
Šťáva z citrónu
Nakoupit suroviny
dýňová-polévka