Anýz

cizrna použití v kuchyni

Anýz - jeho léčivé účinky

 

Seznamte se

Anýz je koření pocházející ze zemí východního Středozemí a a jihozápadní Asie. V České republice rozhodně nepatří ke kořením, které byste našli v každé domácnosti. Na našem e-shopu naleznete anýz semínka a anýz ve tvaru hvězdiček.

Zdravotní benefity

 Jak tedy anýz prospívá našemu organismu?  

  • Příznivě působí na trávení, ulevuje od bolestí a křečí a uklidňuje žaludek.  
  • Detoxikuje a dezinfikuje játra
  • Ulevuje dýchacím problémům obzvlášť při zvýšené námaze,  pročistí dýchací cesty.
  • Působí jako přírodní afrodiziakum. Takto jej využívali již ve starověkém Římě.

Využití v kuchyni 

Anýz má až omamnou vůni a široké využití v kuchyni, ačkoli se to na první pohled vůbec nemusí zdát.

  • Použijte do domácích čajů ještě se zázvorem, černým pepřem a skořicí. Takový čaj obzvlášť v podzimních a zimních měsících krásně prohřeje organismus
  • Skvěle se hodí do ranní kaše, třeba do takové rýžové, neboť tuto vydatnou snídani krásně ovoní a taky ozdobí. S hvězdičkami anýzu bude kaše vypadat hned lépe
  • Přidejte do pečených sladkých bábovek a buchet, obzvlášť pak do banánové či jablečné ještě třeba v kombinaci se skořicí.
cizrnový salát s rajčátky

Věděli jste? 

Z botanického hlediska patří hvězdičky anýzu a semínka anýzu do dvou naprosto odlišných skupin, pro nás je ovšem podstatné, že jejich vůně a chuť jsou identické.

 

Na co si dát pozor 

Pokud máte anýz obzvlášť v oblibě, můžete samozřejmě přidat i do spousty dalších pokrmů, třeba do polévky či nejrůznějších zapékaných jídel. V takovém případě je ovšem lepší anýz nejdříve opražit na sucho a pak pomlít ve hmoždíři. Pokud totiž nakousnete celé semínko, nechutná to úplně dobře.

sálát z cizrny

Z naší nabídky doporučujeme