Které koření použít o vánocích?

Které koření použít o vánocích

Které koření použít o vánocích?

Víte které koření o vánocích nesmí doma chybět?

Vůně patří mezi neopomenutelné vánoční symboly. Vánoce nejsou jenom stromeček, výzdoba a dárky, je to i charakteristická vůně, kterou nemůžeme cítit jindy než-li právě o vánocích.  Vánoce jsou nejvoňavějšími svátky v roce a značný podíl na tom má i napečené cukroví. Pokuste se odpoutat od nákupní horečky, úklidu a všudy přítomného stresu a vychutnejte si všechny úžasné vůně, které vánoční atmosféra nabízí. Kromě jehličí a purpury určitě ucítíte i vůni tradičního koření, které je součástí napečených dobrot.

Badyán do perníku

 

 

Pochází ze Středomoří a Malé Asie a patří mezi nejstarší a nejrozšířenější koření. Chválil ho už řecký matematik Pythagoras pro jeho omlazující účinky. Anýz ulehčuje kašel, urychluje trávení, podporuje chuť k jídlu, brání vzniku střevních katarů a omezuje plynatost (však se také miminkům vaří anýzový čaj proti bolení bříška!). Kromě toho, že anýz najdete v perníkovém koření, můžete si s jeho pomocí upéct i vynikající čajové pečivo.

Anýz a jeho použití


Hřebíček do svařáku 

Právě toto koření, které se používá od pradávna, bylo ve středověku předmětem mnoha vád mezi námořními mocnostmi, které ho dopravovaly z Dálného východu. Charakteristický tvar, který se postaral o jeho český název, vzniká sušením nerozvinutých poupat tropického stromu hřebíčkovce, který se dnes pěstuje v mnoha vlhkých tropických zemích. Velmi aromatické koření nesmí chybět především v horkých nápojích v čele se svařeným vínem a punčem

 

 

hřebíček

Co vyzkoušet kardamom ke kávě?

Už při vyslovení tohoto názvu slyšíme volání dálek… Však také roste ve vlhkých pralesích v Indii, na Cejloně, Sumatře a Číně. Největší oblibu měl a má v zemích Orientu, kde ho přidávají nejen do pokrmů, ale i do čaje a kávy. Drobná vrásčitá semínka se melou na prášek a protože trochu voní po citronech, používají se jak v cukrářství, tak při výrobě likérů. Hodí se do perníčků a nejrůznějších sušenek, špetce kardamomu ve svém horkém nápoji by se neměli vyhýbat ani milovníci kávy, horké čokolády nebo čajů.

 

 

kardamom

Koriandr na pečení

O tomto koření, které se dá pěstovat i u nás, se psalo už ve Starém zákonu. Semena koriandru obalená cukrem byl jeden druh známého “cicvárového semínka”, které se užívalo proti bolestem břicha. Skutečně se potvrdilo, že jeho silice působí proti škodlivým bakteriím v zažívacím traktu a povzbuzuje trávení. V některých kuchyních používají čerstvé listy, vyzrálé plody jsou příjemně aromatické, mají nasládlou, palčivou chuť, která v malém množství pečivo ozvláštní.

 

 

koriandr

Muškátový květ&Muškátový oříšek

Pocházejí z jediného krásného tropického stromu, který se dnes pěstuje například na Jávě, Sumatře či v Thajsku. Ve dvanáctém století, kdy se toto koření dostalo do Evropy, tu bylo váženo jako neobyčejně vzácné koření. Muškátový oříšek se doporučuje při oslabení nervového systému, proti kataru střev, revmatismu, na podporu chuti k jídlu a proti nadýmání. Prodává se buď celý, nebo mletý, a protože má ořech intenzivnější vůni než květ (vždy mletý), používáme ho střídmě.

 

 

muškátový květ

Skořice do svařáku i do punče

To je také elita mezi kořením. Najít ji totiž můžeme nejenom v široké škále cukroví, ale také v horkých nápojích nebo jako součást sváteční výzdoby. Oblíbené jsou skořicové sušenky s cukrovou polevou, originální vzhled i chuť mezi tradičním cukrovím představují skořicová klubka z tukového těsta, které se protlačuje např. přes lis na česnek. Skořici můžeme použít přímo do těsta, ale nezapomínejte na ni při také obalování cukroví a dozdobování dezertů. 

 

 

skořice

Zázvor vás zahřeje

Jistě budete souhlasit, že zima bez vůně zázvoru by v posledních letech snad ani nemohla existovat. Sezóna startuje vlastně už mnohem dříve – s přípravou vydatné hřejivé dýňové polévky. Pokračuje ozdravným zázvorovým čajem a pole mlsného jazýčku se neomezuje ani v čase Vánoc. Místo čerstvého zázvoru však pekaři sahají spíše po jeho sušené variantě. Ta se stále častěji objevuje ve zdravějších receptech na vánoční cukroví. 

 

zázvor
 

Vybrali jsme pro vás

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz