Jak si připravit domácí směs kari koření

 Vrátit se zpět

Jak si připravit domácí směs kari koření?

Inspirace na přípravu vašeho kari koření

21.4.2018 - Karolína P

Někteří gurmáni o směsi kari koření říkají, že je to enigma. Ačkoli je dostupné téměř všude, jeho výběr už jednoznačně tak jednoduchý není. Dalo by se říci, že neexistují dva stejné recepty, že nelze sehnat dvě směsi s identickou chutí. Ostatně v kari směsi se může vyskytnout až dvacet různých druhů koření!

Základními složkami kari směsi zpravidla jsou trojice kurkuma, kmín a koriandr. Kurkuma dodává krásnou zářivě žlutou barvu, která dělá pokrm obsahující kari koření na pohled velmi atraktivní. Ráda bych ale hned dodala - vzhledem k tomu, že tento článek pojednává o domácí výrově kari - že se to s množstvím kurkumy rozhodně nemůže přehnat. Vaše kari by pak mohlo působit velmi agresivně, vyvolává totiž hořkou pachuť na jazyku, které se pak ještě dlouho nedá zbavit.


Jaké druhy koření lze použít?

Chilli koření, sezamové semínko, kardamon, fenykl, hřebíček, zázvor, šafrán, skořici

 

Jestli se cítíte být zmatení všemi těmito variantami, které jsme výše zmínili, vyzkoušejte nejprve náš otestovaný a pravděpodobně nejoblíbenější recept na domácí kari koření:

Ingredience

  • 2 polévkové lžíce mletého kmínu - druh cumin
  • 1  ½ polévkové lžíce kurkumy
  • 2 polévkové lžíce mletého koriandru
  • 2 polévkové lžíce zázvoru
  • ½ lžíce kardamonu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžíce hořčičného semínka

Postup:

  • Postup je velmi náročný  - veškeré ingredience dobře promíchejte dohromady.
  • Pokud nemáte k dispozici mletý koriandr, ale pouze celá semínka koriandru, je ideální koriandr opražit a pomlít ve hmoždíři či v mlýnku - já například používám elektrický mlýnek na kávu. To samé pak platí pro hořčičné semínko, pokud se rozhodnete jej použít.

 

Zeleninová tortilla s marinovaným tofu

Tento recept jsem se inspirovala na estonském tržišti v Tallinu, kde byl stánek s veganskými specialitami a kde jsem ochutnala tento vynikající veganský wrap, který je hotový za pár minut, jak jsem vzápětí zjistila, když jsem jej doma pak vyráběla sama.

  • Tofu je marinované v směsi kari koření, plus je přidaná uzená paprika. Kousky tofu staří jen smíchat s kari a uzenou paprikou, zakápnout trochou oleje. Můj tip je ještě přisypat dvě lžíce sezamového semínka.
  • Po dvou hodinách marinování tofu opečeme na mírném ohřevu a na sucho na pánvi.
  • Tortilly opečte na pánvi nebo na grilu.
  • Připravte si ledový salát a případně i další druhy salátů - skvělé jsou i rukola, polníček a špenát.
  • Připravte si další zeleninu - papriku a mrkev nakrájejte na tenké nudličky, rajčata na kousky. To bych řekla, že je takový základ. Já třeba ráda ještě přidávám orestovanou brokolici či květákovou rýži ( nadrobno nasekaný květák).

 

Příprava hnědé řýže

 

Pečená ciznra s kari

Skvělá alternativa “obyčejné” cizrny do salátu nebo jako pochutina místo brambůrků.

    • Cizrnu večer předem namočte.
    • Před použítím vařte téměř do změknutí, neboť pak při opékání už moc nezměkne. Poprvé, co jsem toto jídlo připravovala, byla cizrna moc tvrdá, neboť jsem ji právě vařila nedostatečně.
    • Pánev rozpalte a dejte pouze 1 až 2 polévkové lžíce oleje.
    • Nasypte cizrnu a podle množství cizrny přisypte domácí kari koření. Opékejte cca. 5 minut.
    • Při servírování takto připravené cizrny vypadá velmi dobře, když cizrnu posypete čerstvým koriandrem nebo ozdobte čerstvými chilli papričkami.

 

Ačkoli je výroba domácího kari minutková záležitost, přeci jen ne vždy se člověku chce do vaření. Jednoznačně vyzkoušejte hotovou kari směs Mandras od East End, předního výrobce koření.

Skvělou alternativou k sypké kari směsi jsou i pasty - široký výběr naleznete mezi produkty od Patak’s.

 

Z naší nabídky doporučujeme