Koriandr

koriandr a jeho použití v kuchyni

Koriandr - vše co potřebujete vědět

 

Seznamte se

Koriandr je v dnešní době populární již po celém světě. Nejvíce se stále ale ještě využívá v asijské kuchyni, hlavně pak thajské a vietnamské, neboť v Asii mají koriandru jako u nás petržele. V obchodě se dá koupit čerstvý, ne vždy je ale v prvotřídní kvalitě a jídlo v takovém případě moc nepozvedne

 

V naší nabídce naleznete koriandr mletý a celý, dále pak sušené lístky koriandru od značky Greenfields. Nesmíme zapomenout ani na nejrůznější koriandrová čatní, ať už čatní jen z koriandru nebo kombinace máty a koriandru.


Koriandr není ale pouze velmi chuťově výrazná bylinka nezbytná pro přípravu mnoha pokrmů, má i mnohé zdravotní benefity:

  • dezinfikuje ústní dutinu
  • pomáhá snižovat krevní tlak
  • pro vysoký obsah železa velmi prospívá anemickým lidem
  • vysoký obsah vápníku nezbytného pro zdravé kosti a zuby
  • napomáhá ke zdravému trávení
  • zrychluje metabolismus

Z koriandru se používají semínka i listy. Semínka se pak dále nechávají buď v celé podobě, nebo se drtí. Listy jsou samozřejmě nejlepší za čerstva. Pokud sáhnete po sušených, je třeba volit ty od předních výrobců koření v nejvyšší kvalitě. U nás na eshopu naleznete sušené lístky koriandru od značky Greenfields, která se již po dlouhá léta specializuje na výrobu a vývoz koření do mnoha zemí světa.

 

Jak jsme již několikrát zmínili, koriandr má skutečně široké využití. Některé pokrmy pozvedne na úplně jinou úroveň, pokud jej použijete, a jiné se bez něj zkrátka neobejdou.

 

Takové vietnamské Pho nebo pálivé thajské nudle bez koriandru zkrátka servírovat nelze. Velmi důležitý je i pro pálivé asijské saláty ze zelí a další zeleniny a pak samozřejmě pro veškeré druhy asijského kari, kde se používá v mleté sušené podobě při vaření a pak čerstvý na posyp.

 

Věděli jste?

Koriandr nedominuje jen asijské, ale i mexické kuchyni. Nám všem jistě známé pokrmy z mexické ulice - burrito, tacos, guacamole - všechny obsahují koriandr. A to někdy v pořádném množství. Z Mexika přešel za hranice na sever i na jih  a v dnes je populární jak v kuchyni USA tak jihoamerické.

cizrnový salát s rajčátky

Náš tip

Připravte si domácí a pořádně ostré pesto z čerstvého koriandru! Jmenuje se Zhoug a původem je z Jemenu. Listy koriandru dejte do mixéru s trochou vody, citronové šťávy a olivového oleje a rozmixujte na pastu. Poté dochucujte himalájskou solí, chilli, pepřem a případně ještě sušeným mletým koriandrem.  

sálát z cizrny

 

Z naší nabídky doporučujeme

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení