![Kardamon, král koření](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.orient-food.cz/user/documents/upload/Blog/Kardamon/kardamon.jpg)
Kardamom, král koření
Seznamte se
Kardamom je rozhodně právem, nazýván králem koření. Pokud jste byli v Asii, zajisté si vybavíte sladkou vůni nejrůznějších směsí koření na přípravu masala chai a rýžového puddingu. Chuť a vůně kardamonu jsou zkrátka naprosto typické a nenahraditelné.
Historie
Stejně jako ostatní druhy koření, i kardamon je po tisíce let znám svými benefity na zdraví a už po dlouhá léta se používá pro lékařské účely. Ještě před dvě stě lety pocházela většina kardamonu z jižní Indie, v dnešní době jej nalezneme ovšem i v jiných oblastech.Jeho sladká, avšak jemná příchuť se vyjímají v mnohých pokrmech. Z Asie se rozšířil do arabských států, v nichž se stal neméně oblíbený, a byli to Arabové, kdo představil kardamon západnímu světu.
![Historie kadramonu](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.orient-food.cz/user/documents/upload/Blog/Kardamon/CardamomHISTORY-1.jpg)
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.orient-food.cz/user/documents/upload/Ikony/harvest.png)
Pěstování
Jedno z nejdražších koření na váhu, zelený kardamon se původně sbíral v divoké přírodě a jeho úplně původní oblastí jsou tropické části, hlavně jižní Indie, neboť vyžaduje vlhkou půdu, avšak velmi teplé prostředí. Dnes se již pěstuje na polích a farmáři si musejí dávat dobrý pozor, aby byla půda neustále vlhká a zkypřená, aby nic nebránilo růstu. Stonek kardamonu může narůst až do jednoho metru, je pak ručně sklízen a sušen na slunci. Musí se zpracovat do 24-36 hodin po sklizni, aby byla zachována charakteristická zelená barva
![pšstování kardamonu](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.orient-food.cz/user/documents/upload/Blog/Kardamon/CardamomCULTIVATION.jpg)
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.orient-food.cz/user/documents/upload/Blog/Cizrna - landing page/serving-dish.png)
Použití v kuchyni
Abyste z kardamonu dostali co nejvíce krásné vůně a chuti, před použitím jej podrťte ve hmoždíři a pak přidejte do horkého oleje. Kardamon skladujte v suchu a na tmavém místě. Pokud se semena otevřou, výrazná vůně se tím dost oslabí.
![pužití v kuchyni](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.orient-food.cz/user/documents/upload/Blog/Kardamon/CardamomBENEFITS-1.jpg)
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.orient-food.cz/user/documents/upload/Blog/Kurkuma-Landing page/heartbeat.png)
Zdravotní benefity
Kromě chutě a vůni je kardamon používán také pro terapeutické účely. Pomáhá v první řadě léčit záněty a ulevuje od bolesti. Dále je velmi užitečný pro ulevení od dýchacích a trávicích potíží. Můžete po něm sáhnout nejen při vaření, ale i v případě těchto zdravotních neduhů
![zdravotní benefity](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.orient-food.cz/user/documents/upload/Blog/Kardamon/CardamomMAIN.jpg)
Jak použít kardamon v kuchyni?
- vyrobte si domácí masala chai
- použijte jako jedno z koření při přípravě domácí asijské kokosové polévky s nudlemi
- přidejte špetku do ovocného salátu
- přidejte kardamom do kuřecí tikka masaly, čímž vytvoříte mnohem zajímavější chuť
- poslouží také jako jeden z druhů koření, které můžete dát do domácí kari pasty