Kardamom, král koření

Kardamon, král koření

Kardamom, král koření

 

Seznamte se

Kardamom je rozhodně právem, nazýván králem koření. Pokud jste byli v Asii, zajisté si vybavíte sladkou vůni nejrůznějších směsí koření na přípravu masala chai a rýžového puddingu. Chuť a vůně kardamonu jsou zkrátka naprosto typické a nenahraditelné.

Historie

 

 

Stejně jako ostatní druhy koření, i kardamon je po tisíce let znám svými benefity na zdraví a už po dlouhá léta se používá pro lékařské účely. Ještě před dvě stě lety pocházela většina kardamonu z jižní Indie, v dnešní době jej nalezneme ovšem i v jiných oblastech.Jeho sladká, avšak jemná příchuť se vyjímají v mnohých pokrmech. Z Asie se rozšířil do arabských států, v nichž se stal neméně oblíbený, a byli to Arabové, kdo představil kardamon západnímu světu.

Historie kadramonu

Pěstování

Jedno z nejdražších koření na váhu, zelený kardamon se původně sbíral v divoké přírodě a jeho úplně původní oblastí jsou tropické části, hlavně jižní Indie, neboť vyžaduje vlhkou půdu, avšak velmi teplé prostředí. Dnes se již pěstuje na polích a farmáři si musejí dávat dobrý pozor, aby byla půda neustále vlhká a zkypřená, aby nic nebránilo růstu. Stonek kardamonu může narůst až do jednoho metru, je pak ručně sklízen a sušen na slunci. Musí se zpracovat do 24-36 hodin po sklizni, aby byla zachována charakteristická zelená barva

 

 

pšstování kardamonu

Použití v kuchyni

Abyste z kardamonu dostali co nejvíce krásné vůně a chuti, před použitím jej podrťte ve hmoždíři a pak přidejte do horkého oleje. Kardamon skladujte v suchu a na tmavém místě. Pokud se semena otevřou, výrazná vůně se tím dost oslabí.

 

 

pužití v kuchyni

Zdravotní benefity

Kromě chutě a vůni je kardamon používán také pro terapeutické účely. Pomáhá v první řadě léčit záněty a ulevuje od bolesti. Dále je velmi užitečný pro ulevení od dýchacích a trávicích potíží. Můžete po něm sáhnout nejen při vaření, ale i v případě těchto zdravotních neduhů

 

 

zdravotní benefity
 

Jak použít kardamon v kuchyni?

  • vyrobte si domácí masala chai
  • použijte jako jedno z koření při přípravě domácí asijské kokosové polévky s nudlemi
  • přidejte špetku do ovocného salátu
  • přidejte kardamom do kuřecí tikka masaly, čímž vytvoříte mnohem zajímavější chuť
  • poslouží také jako jeden z druhů koření, které můžete dát do domácí kari pasty

Vybrali jsme pro vás

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení