Kardamon, král koření

Kardamon, král koření

Kardamon, král koření

 

Seznamte se

Kardamon je rozhodně právem, nazýván králem koření. Pokud jste byli v Asii, zajisté si vybavíte sladkou vůni nejrůznějších směsí koření na přípravu masala chai a rýžového puddingu. Chuť a vůně kardamonu jsou zkrátka naprosto typické a nenahraditelné.

Historie

 

 

Stejně jako ostatní druhy koření, i kardamon je po tisíce let znám svými benefity na zdraví a už po dlouhá léta se používá pro lékařské účely. Ještě před dvě stě lety pocházela většina kardamonu z jižní Indie, v dnešní době jej nalezneme ovšem i v jiných oblastech.Jeho sladká, avšak jemná příchuť se vyjímají v mnohých pokrmech. Z Asie se rozšířil do arabských států, v nichž se stal neméně oblíbený, a byli to Arabové, kdo představil kardamon západnímu světu.

Historie kadramonu

Pěstování

Jedno z nejdražších koření na váhu, zelený kardamon se původně sbíral v divoké přírodě a jeho úplně původní oblastí jsou tropické části, hlavně jižní Indie, neboť vyžaduje vlhkou půdu, avšak velmi teplé prostředí. Dnes se již pěstuje na polích a farmáři si musejí dávat dobrý pozor, aby byla půda neustále vlhká a zkypřená, aby nic nebránilo růstu. Stonek kardamonu může narůst až do jednoho metru, je pak ručně sklízen a sušen na slunci. Musí se zpracovat do 24-36 hodin po sklizni, aby byla zachována charakteristická zelená barva

 

 

pšstování kardamonu

Použití v kuchyni

Abyste z kardamonu dostali co nejvíce krásné vůně a chuti, před použitím jej podrťte ve hmoždíři a pak přidejte do horkého oleje. Kardamon skladujte v suchu a na tmavém místě. Pokud se semena otevřou, výrazná vůně se tím dost oslabí.

 

 

pužití v kuchyni

Zdravotní benefity

Kromě chutě a vůni je kardamon používán také pro terapeutické účely. Pomáhá v první řadě léčit záněty a ulevuje od bolesti. Dále je velmi užitečný pro ulevení od dýchacích a trávicích potíží. Můžete po něm sáhnout nejen při vaření, ale i v případě těchto zdravotních neduhů

 

 

zdravotní benefity
 

Jak použít kardamon v kuchyni?

  • vyrobte si domácí masala chai
  • použijte jako jedno z koření při přípravě domácí asijské kokosové polévky s nudlemi
  • přidejte špetku do ovocného salátu
  • přidejte kardamon do kuřecí tikka masaly, čímž vytvoříte mnohem zajímavější chuť
  • poslouží také jako jeden z druhů koření, které můžete dát do domácí kari pasty

Z naší nabídky doporučujeme