3 kreativní recepty s mungo fazolkami

 Vrátit se zpět
luštěniny-kategorie

3 kreativní recepty s mungo fazolkami

Jarní mungo polévka s pečenou zeleninou

6.5.2018

Tato polévka je naprosto jednoduché a lehké jarní jídlo, které přijde vhod k obědu i k večeři. Při její přípravě jsem se rozhodla použít listy kopřiv, jednak přidat trochu zelené barvy a taky abych naprosto využila jarní zdroje z přírody. Pokud bydlíte ve městě a zrovna nemáte přístup k čerstvým a čistým kopřivám, neváhejte použít špenát. Na fotce je tato polévka podávána s domácím chlebem vyndaným právě z trouby. Není ani snad nic lepšího!

Luštěniny east end


Co potřebujete k přípravě? 

½ balení mungo fazolek , 2 cibule, 5 stroužků česneku, 5 rajčat , 200 ml bílého vína, 3 větší brambory, mladé kopřivy, sůl, pepř, 1 polévková lžíce kurkumy , 1 lžíce kokosové Korma pasty od Patak’s , koriandr , citronová tráva , sojová omáčka.

Cirzna East End


Postup

  1. Rajčata a brambory nakrájejte na malé kousky a dejte péct do trouby. Mělo by to vyjít cca. 20 min při 200 stupních.
  2. Cibuli a česnek nakrájejte na kroužky a orestujte na olivovém oleji.
  3. Přidejte Korma pastu.
  4. Přidejte bílé víno a nechte chvíli opékat.
  5. Přidejte část mungo fazolek, kopřivy a koření - kurkumu, koriandr, citronovou trávu, osolte a opepřete.
  6. Nechte povařit zhruba 5 minut a odstavte.
  7. Ponorným mixérem rozmixujte do hladka.
  8. Přidejte zbytek mungo fazolek, sojovou omáčku a ještě dalších 5 minut povařte.
  9. Dochuťte podle chuti. Můžete přidat další bylinky či citronovou šťávu, fantazii se meze nekladou! 

Váš výsledek může vypadat i takto 

hotový-recept

Svěží chapatis s kari mungo fazolkami a zeleninou

Pokud už vás omrzely jako přílohy rýže či těstoviny, pojďte si s námi připravit lehké a zdravé letní jídlo s kořeněnými plackami a mungo fazolkami. Níže uvedený recept se dá opravdu hodně modifikovat, můžete přidat podle chuti ještě maso, vajíčko, tofu či tempeh a jakoukoli další zeleninu.  

chapatis-s-kari-mungo-fazolkami-a-zeleninou

Co potřebujete k přípravě?

½ baleni mungo fazolek, baleni chapatis,2-3 lžíce kari koření, citronová tráva, sušená limetka, cibule, 2 lžíce jogurtu, svazek ředkviček, hlíva ústřičná, 1 zralejší avokádo, rukola, polníček.

pataks-chili-pickle


Postup

  1. Cibuli orestujte na oleji a přidejte kari koření. Počkejte, až se rozvoní.
  2. Přidejte mungo fazolky a chvíli opékejte.
  3. Sušenou limetku propíchejte vidličkou a přihoďte na pánev. Pořádně promíchejte. Limetka změkne a pustí šťávu. Pak ji zase vyjměte.
  4. Přidejte jogurt a dochuťte podle sebe limetkou, citronovou trávou, osolte a opepřete.
  5. Hlívu ústřičnou nakrájejte a opečte na malém množství oleje. Lehce osolte.
  6. Placky chapatis opečte v toustovači nebo na sucho na pánvi.
  7. Placku dejte na talíř a navrstvěte na ní směs mungo fazolek.
  8. Avokádo nakrájejte na tenké plátky, zakápněte citronovou šťávou a lehce osolte.
  9. Teď už zbývá jen ozdobit placku avokádem, ředkvičkami, hlívou ústřičkou,  polníčkem, rukolou,... Samozřejmě můžete přidat i jiné druhy salátu. Velmi dobré je také posypat jarní cibulkou či čerstvým koriandrem.

hotov-chapatis

Opečené batátové placičky zdobené mungo fazolkami

Velmi rychlé a jednoduché jídlo, které vypadá ovšem naprosto skvěle. Hodí se jako předkrm nebo k zakousnutí při grilování. Na talíři jednoznačně upoutá pozornost!

V receptu je použité uzené tofu, ale samozřejmě můžete sáhnout i po jiném, popřípadě namísto tofu použít parmazán. Ten také chutná výborně. 

batátové-placičky


Co potřebujete k přípravě?

 

1 velká batáta, olivový olej, směs koření harissa, 1 červená paprika , cherry rajčata , uzené tofu , hrst uvařených mungo fazolek (ideální použít nějaké zbytky z předchozího vaření) , polníček

Untitled-design-(5)


Postup

  1.  Troubu předehřejte na 200 stupňů
  2. Batáty nakrájejte na plátky cca 1,5 cm silné
  3. Potřete olivovým olejem, lehce posypte směsí koření harissa a můžete přidat i trochu chilli.
  4. Pečící papír taktéž pomažte olivovým olejem a dejte batáty péct do trouby zhruba na 15-20 minut.
  5. Papriku nakrájejte na tenké nudličky, rajčata na půlky, tofu na malé kostičky.
  6. Batáty vyjměte z trouby a poklaďte všemi ingrediencemi - paprikou, rajčaty, tofu, mungo fazolkami. Můžete se třeba inspirovat na fotce.
  7. Vložte ještě na 5 minut do trouby.
  8. Poté dozdobte polníčkem popřípadě i jiným druhem salátu.

batatove-placicky-hotove

 

Z naší nabídky doporučujeme