3 kreativní recepty s mungo fazolkami

 Vrátit se zpět
luštěniny-kategorie

3 kreativní recepty s mungo fazolkami

Jarní mungo polévka s pečenou zeleninou

5.4.2020

Tato polévka je naprosto jednoduché a lehké jarní jídlo, které přijde vhod k obědu i k večeři. Při její přípravě jsem se rozhodla použít listy kopřiv, jednak přidat trochu zelené barvy a taky abych naprosto využila jarní zdroje z přírody.

Pokud bydlíte ve městě a zrovna nemáte přístup k čerstvým a čistým kopřivám, neváhejte použít špenát. Na fotce je tato polévka podávána s domácím chlebem vyndaným právě z trouby. Není ani snad nic lepšího!

Luštěniny east end
 
Co potřebujete k přípravě? 

½ balení mungo fazolek , 2 cibule, 5 stroužků česneku, 5 rajčat , 200 ml bílého vína, 3 větší brambory, mladé kopřivy, sůl, pepř, 1 polévková lžíce kurkumy , 1 lžíce kokosové Korma pasty od Patak’s , koriandr , citronová tráva , sojová omáčka.

Cirzna East End

Postup
  1. Rajčata a brambory nakrájejte na malé kousky a dejte péct do trouby. Mělo by to vyjít cca. 20 min při 200 stupních.
  2. Cibuli a česnek nakrájejte na kroužky a orestujte na olivovém oleji.
  3. Přidejte Korma pastu.
  4. Přidejte bílé víno a nechte chvíli opékat.
  5. Přidejte část mungo fazolek, kopřivy a koření - kurkumu, koriandr, citronovou trávu, osolte a opepřete.
  6. Nechte povařit zhruba 5 minut a odstavte.
  7. Ponorným mixérem rozmixujte do hladka.
  8. Přidejte zbytek mungo fazolek, sojovou omáčku a ještě dalších 5 minut povařte.
  9. Dochuťte podle chuti. Můžete přidat další bylinky či citronovou šťávu, fantazii se meze nekladou! 

Váš výsledek může vypadat i takto 

hotový-recept

Svěží chapatis s kari mungo fazolkami a zeleninou

Pokud už vás omrzely jako přílohy rýže či těstoviny, pojďte si s námi připravit lehké a zdravé letní jídlo s kořeněnými plackami a mungo fazolkami. Níže uvedený recept se dá opravdu hodně modifikovat, můžete přidat podle chuti ještě maso, vajíčko, tofu či tempeh a jakoukoli další zeleninu.  

chapatis-s-kari-mungo-fazolkami-a-zeleninou

Co potřebujete k přípravě? 

½ baleni mungo fazolek, baleni chapatis,2-3 lžíce kari koření, citronová tráva, sušená limetka, cibule, 2 lžíce jogurtu, svazek ředkviček, hlíva ústřičná, 1 zralejší avokádo, rukola, polníček.

pataks-chili-pickle

Postup
  1. Cibuli orestujte na oleji a přidejte kari koření. Počkejte, až se rozvoní.
  2. Přidejte mungo fazolky a chvíli opékejte.
  3. Sušenou limetku propíchejte vidličkou a přihoďte na pánev. Pořádně promíchejte. Limetka změkne a pustí šťávu. Pak ji zase vyjměte.
  4. Přidejte jogurt a dochuťte podle sebe limetkou, citronovou trávou, osolte a opepřete.
  5. Hlívu ústřičnou nakrájejte a opečte na malém množství oleje. Lehce osolte.
  6. Placky chapatis opečte v toustovači nebo na sucho na pánvi.
  7. Placku dejte na talíř a navrstvěte na ní směs mungo fazolek.
  8. Avokádo nakrájejte na tenké plátky, zakápněte citronovou šťávou a lehce osolte.
  9. Teď už zbývá jen ozdobit placku avokádem, ředkvičkami, hlívou ústřičkou,  polníčkem, rukolou,... Samozřejmě můžete přidat i jiné druhy salátu. Velmi dobré je také posypat jarní cibulkou či čerstvým koriandrem.

hotov-chapatis

Opečené batátové placičky zdobené mungo fazolkami

Velmi rychlé a jednoduché jídlo, které vypadá ovšem naprosto skvěle. Hodí se jako předkrm nebo k zakousnutí při grilování. Na talíři jednoznačně upoutá pozornost!

V receptu je použité uzené tofu, ale samozřejmě můžete sáhnout i po jiném, popřípadě namísto tofu použít parmazán. Ten také chutná výborně. 

batátové-placičky

Co potřebujete k přípravě?

 

1 velká batáta, olivový olej, směs koření harissa, 1 červená paprika , cherry rajčata , uzené tofu , hrst uvařených mungo fazolek (ideální použít nějaké zbytky z předchozího vaření) , polníček

Untitled-design-(5)

Postup
  1.  Troubu předehřejte na 200 stupňů
  2. Batáty nakrájejte na plátky cca 1,5 cm silné
  3. Potřete olivovým olejem, lehce posypte směsí koření harissa a můžete přidat i trochu chilli.
  4. Pečící papír taktéž pomažte olivovým olejem a dejte batáty péct do trouby zhruba na 15-20 minut.
  5. Papriku nakrájejte na tenké nudličky, rajčata na půlky, tofu na malé kostičky.
  6. Batáty vyjměte z trouby a poklaďte všemi ingrediencemi - paprikou, rajčaty, tofu, mungo fazolkami. Můžete se třeba inspirovat na fotce.
  7. Vložte ještě na 5 minut do trouby.
  8. Poté dozdobte polníčkem popřípadě i jiným druhem salátu.

Na první nákup jsme pro vás připravili speciální slevový kód v hodnotě 5% na celý nákup. V košíku stačí zadat "BEANS"

Vybrat z nabídky  

batatove-placicky-hotove

 

Z naší nabídky doporučujeme

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení