Vietnamské letní závitky - recept

Vietnamské letní závitky - recept

Vietnamské letní závitky, známé také jako "jarní závitky" nebo "letní závitky", jsou osvěžujícím a chutným pokrmem, který je ideální pro teplé letní dny. Tyto závitky se obvykle plní čerstvou zeleninou, bylinkami, masem nebo krevetami a balí se do tenké rýžové placky. Jsou lehce stravitelné a skvěle se hodí jako předkrm nebo lehké hlavní jídlo. Zde je recept na přípravu vietnamských letních závitků:

Složení: 

  • 10 ks rýžového papíru Bamboo Tree 340 g - 16 cm.
  • 200 g oblíbeného masa (kuřecí prsa, mleté hovězí nebo krevety) - uvařeného a nakrájeného na tenké proužky
  • 100 g Farmer rýžových nudlí 400 g o průměru 3 mm (namočených a uvařených podle návodu na obalu)
  • 1 avokádo, oloupané a nakrájené na tenké proužky
  • 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na tenké proužky
  • 1 okurka nakrájená na tenké proužky
  • 1 červená paprika nakrájená na tenké proužky
  • 1 hrst sójových klíčků nebo hrášku
  • 1 limetka nakrájená na půlky
  • 2 lžíce rybího přípravku (Nuoc Cham) nebo omáčky Lee Kum Kee Hoisin 397 g omáčky hoisin na namáčení1 hrst čerstvé máty a koriandru (můžete přidat i bazalku)

Postup:

  1. Připravte si všechny ingredience - uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu, uvařte maso a nakrájejte ho na tenké proužky, oloupejte a nakrájejte zeleninu na tenké proužky a připravte bylinky.
  2. Rýžový papír nalijte do mísy teplou vodu a namočte na několik sekund, dokud nezměkne a nestane se poddajným. Poté jej položte na čistou vlhkou utěrku.
  3. Do středu papíru položte několik uvařených rýžových nudlí.
  4. Na nudle položte tenké proužky masa a zeleniny - mrkev, okurku, papriku, avokádo, sójové klíčky a další podle vašeho výběru.
  5. Nakonec přidejte čerstvé bylinky - mátu a koriandr (případně bazalku).
  6. Rolku srolujte tak, že oba boční okraje přehnete dovnitř a poté ji pevně srolujte do válečku.
  7. Postup opakujte s dalšími rýžovými papíry a zbývajícími přísadami.
  8. Vietnamské letní závitky podávejte s omáčkami, jako je rybí přípravek (Nuoc Cham) nebo omáčka hoisin. Můžete také přidat citronovou šťávu, která závitkům dodá osvěžující chuť.
  9. Letní závitky podávejte čerstvé, nejlépe ihned po přípravě. Pokud je nepodáváte ihned, uložte je do chladničky a přikryjte je vlhkou utěrkou, aby se nevysušily.

Tyto vietnamské letní závitky jsou vynikající volbou pro osvěžení v letních dnech, jsou snadné a je radost je jíst. Zkuste si je připravit doma a vychutnejte si jejich lahodnou chuť a vůni!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz