Co je kari a jak se používá?

Co je kari a jak se používá?

Kari je aromatické a pálivé koření, které se používá k přípravě různých pokrmů. Pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně ze zemí, jako je Indie, Thajsko, Malajsie a Srí Lanka, a stalo se oblíbeným po celém světě. Slovo "kari" pochází z tamilštiny, kde znamená "omáčka".

Existuje mnoho různých variant kari, z nichž každá má své vlastní vlastnosti a složení. Základem kari je směs koření a bylinek, která se může lišit v závislosti na regionu a kultuře. Mezi nejběžnější přísady kari patří koření, jako je list kari, kurkuma, koriandr, koriandrová semínka, hřebíček, zrnka černého pepře a chilli. Dalšími přísadami mohou být zázvor, česnek, kardamom, muškátový oříšek, skořice a fenykl.

Použití kari v kuchyni je velmi rozmanité. Může se přidávat do omáček, polévek, masových pokrmů, ryb, kuřecího masa nebo zeleninových jídel. Jeho intenzivní chuť a vůně dodává pokrmům bohatost a exotický charakter. Kari lze použít také jako marinádu na maso, aby získalo výraznější a pikantnější chuťový profil.

Existují různé způsoby přípravy kari. V některých kuchyních se používá čerstvé koření a bylinky, které se jemně rozemelou nebo rozdrtí. V jiných případech se používá sušené koření, které se nejprve opraží na suché pánvi, aby se uvolnila jeho chuť a vůně, a poté se rozemele na prášek. Směs koření se pak do pokrmů přidává postupně v závislosti na požadovaném stupni ostrosti a chuti.

Chcete-li kari použít v kuchyni, můžete ho přidávat při vaření nebo dušení pokrmů. Lze ho také přidávat do omáček nebo salátových zálivek, abyste získali intenzivnější chuťový profil. Je důležité mít na paměti, že kari bývá ostré, takže pokud nejste zvyklí na pálivá jídla, měli byste být při jeho používání opatrní a přidávat ho postupně podle své chuti.

Jaké formy kari existují?

  • Kari koření: pepř je základní formou kari. Můžete ho použít v mnoha pokrmech, nejen výhradně v asijské kuchyni.
  • Kari pasty: kari pasty jsou velmi praktické, můžete je snadno přidávat do pokrmů, k masu nebo do zeleninových jídel. Jednou z nejprodávanějších v naší nabídce je Patak's Extra pálivá kari pasta. Méně známou, ale super volbou, která dodá jídlu další chuť, je Červená kari pasta.

Kromě toho, že dodá pokrmům bohatou chuť a vůni, má kari také několik zdraví prospěšných účinků. Kurkuma, která je běžnou složkou kari, obsahuje sloučeniny známé jako kurkuminoidy, které mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Kari může také podporovat trávení a povzbuzovat chuť k jídlu.

Celkově je kari důležitou součástí asijské kuchyně a je velmi oblíbené pro svou bohatou paletu chutí. Ať už se rozhodnete připravit si kari doma, nebo vyzkoušet pokrm v asijské restauraci, kari vám poskytne zážitek plný chutí a vůní exotických zemí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz