Co je kimči a jak se připravuje?

Co je kimči a jak se připravuje?

Kimči je tradiční korejský fermentovaný pokrm, který se stal jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel korejské kuchyně. Jedná se o směs kyselých, pikantních a lahodných zeleninových ingrediencí, které procházejí procesem fermentace a vytvářejí jedinečný a bohatý chuťový zážitek. Kimči má bohatou historii, která sahá až do starověkého korejského království.

Existuje mnoho variant kimči, ale nejčastěji se vyrábí z čerstvého zelí (např. čínského zelí) a korejského koření zvaného gochugaru. Kromě zelí se do kimči může přidávat i jiná zelenina, například ředkvičky, mrkev, zelená cibule a česnek. Kimči se může připravovat také z ryb a mořských plodů, čímž získá ještě bohatší chuťovou paletu.

Postup přípravy kimči


Proces přípravy kimči je složitý a vyžaduje trpělivost a pečlivost. Nejprve se zelí nakrájí na kousky a osolí, aby se odstranila přebytečná vlhkost. Poté se přidá kimči pasta z gochugaru (korejské chilli papričky), rybího prachu, česneku, zázvoru a dalších ingrediencí. Tato pasta se důkladně promíchá se zeleninou a zajistí, aby se každý kousek zelí obalil kořením.

Po tomto kroku následuje kvašení. Kimči se obvykle ukládá do speciálních nádob, kde kvasí při pokojové teplotě několik dní až týdnů. Během kvašení dochází k růstu prospěšných mikroorganismů, jako jsou mléčné kvasinky a bakterie mléčného kvašení, které mění chuť a strukturu kimči. Tento proces kvašení také umožňuje konzervaci zeleniny a prodlužuje její trvanlivost.

Během fermentace se kimči mění ze syrové potraviny na pikantní, kyselý a voňavý pokrm s bohatou a komplexní chutí. Kyselost a intenzita chuti se liší v závislosti na délce fermentace. Mnozí lidé mají rádi starší kimči, které má intenzivnější chuť, zatímco jiní dávají přednost čerstvému a méně prokvašenému kimči.

Pokud se vám nechce trávit dny výrobou vlastního kimči, máme pro vás skvělou zprávu. Námi nabízené kimči můžete ochutnat - stačí ho naservírovat a hned si vychutnat jeho lahodnou chuť. Klikněte zde pro naše kimči.

Dalším skvělým produktem je pikantní omáčka Sriracha s kimči. Kimchi dodává klasické omáčce Sriracha další chuť - určitě ji nevynechejte ochutnat.

Kimči je nezbytnou součástí korejské kuchyně a často se jí jako příloha k rýži. Kromě jedinečného chuťového profilu má kimči mnoho zdraví prospěšných látek. Je bohaté na vitaminy, minerály a probiotika, které přispívají ke zdraví trávicího systému a posilují imunitní systém.

V současné době se kimči stalo oblíbeným pokrmem i mimo Koreu. Díky své jedinečné chuti a zdravotním účinkům si ho oblíbili v mnoha zemích. Dnes je kimči k dostání v různých verzích ve velkých supermarketech a lze si ho připravit i doma. Je to jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů korejské kuchyně, který se může pochlubit bohatou historií, tradičními postupy a lahodným chuťovým zážitkem.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz