Chana Masala - recept: Objevte exotickou chuť a vůni indické cizrnové omáčky

Chana Masala - recept: Objevte exotickou chuť a vůni indické cizrnové omáčky

Indická kuchyně fascinuje svými vůněmi, barvami a neuvěřitelnými chuťovými kombinacemi. Jedním z nejoblíbenějších a nejúžasnějších pokrmů je Chana Masala, známá také jako indická cizrnová omáčka. Tento pokrm je symfonií pikantních, pikantních a aromatických prvků, které se spojují v nezapomenutelnou lahůdku pro smysly.

Historie a původ

Chana Masala je pokrm, který má hluboké kořeny v severoindických státech, jako je Paňdžáb a Gudžarát. Jeho původ lze vysledovat až do kuchyně Mughalů, ale postupně se stalo součástí každodenního jídelníčku na celém indickém subkontinentu. Tato omáčka je oblíbená nejen pro svou bohatou chuť, ale také pro svou výživovou hodnotu, díky níž se stala nedílnou součástí indických pokrmů.

Složení - Chana Masala - Recept


1. Cizrna: Hlavní složkou této omáčky je cizrna, která je zdrojem bílkovin a vlákniny.

2. Rajčata: Základ omáčky tvoří čerstvá rajčata nebo rajčatový protlak. Jejich sladkokyselá chuť dodává pokrmu další rozměr.

3. Cibule a česnek: Toto základní koření dodává omáčce pikantní a bohatou chuť.

4. Koření: Kombinace koření, jako je kurkuma, koriandr, kardamom, hřebíček a kmín, dodává pokrmu bohatou škálu vůní.

5. Zelené chilli papričky: Zelené chilli papričky dodají pikantní chuť těm, kteří mají rádi ostrá jídla.

6. Listy koriandru: Na závěr se pokrm posype listy koriandru, které mu dodají svěží a aromatickou chuť.

Příprava:

1. Příprava cizrny: Cizrna se namočí přes noc a poté se uvaří do měkka.

2. Příprava omáčky: Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme cibuli, česnek a zelenou papriku. Smaží se, dokud cibule a česnek nezezlátnou.

3. Přidání koření: Koření jako kurkuma, koriandr, kardamom, hřebíček a kmín se přidá k cibuli a česneku a osmaží se, aby se uvolnilo jejich aroma.

4. Přidání rajčat: Po osmažení koření se přidají nakrájená rajčata nebo rajčatový protlak a vše se dobře promíchá.

5. Smíchání s cizrnou: Když je omáčka hotová, přidá se uvařená cizrna a vše se pomalu dusí, aby se do cizrny dostalo koření a chutě.

6. Dokončení a podávání: Před podáváním se omáčka posype nasekanými lístky koriandru, aby se zvýraznila její chuť a vůně.

Podávání a doprovodná jídla

Chana Masala se často podává s indickým pečivem, jako je naan nebo roti. Může se také podávat s rýží, aby byla plnohodnotným jídlem. Jako příloha se často podává jogurtový dip nebo nakládaná zelenina, které zjemňují pikantní chuť omáčky.

Indická omáčka čičik, Chana Masala, je jedním z nejbohatších a nejchutnějších pokrmů v indickém kulinářském repertoáru. Je to pokrm, který oslavuje kulturní rozmanitost a kulinářské umění Indie. Díky bohatému koření, pikantním chutím a jemné vůni je Chana Masala lahůdkou pro smysly a nezapomenutelným pokrmem pro každého, kdo se ji odváží ochutnat.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz