Asijská kuchyně - jídla, která musíte ochutnat

Asijská kuchyně - jídla, která musíte ochutnat

Asijská kuchyně je proslulá svou rozmanitostí, bohatstvím chutí a vůní. Ať už jste příznivci sladkého, kyselého, hořkého nebo pálivého, Asie nabízí řadu lahůdek pro každý chuťový pohárek. Asijské občerstvení je po celém světě nesmírně oblíbené a stalo se základem mnoha restaurací, pouličních stánků i domácích oslav. V tomto článku se zaměříme na některé z nejchutnějších asijských snacků, které si získaly oblibu mezi milovníky exotických chutí.

Sushi

Jedním z nejznámějších asijských občerstvení je sushi, původem z Japonska. Sushi je kombinace rýže ochucené octem a různých čerstvých mořských živočichů, jako je losos, tuňák, krevety a další. Jedinečná kombinace čerstvých surovin a jednoduchého servírování vytváří chuťový zážitek, který si zamilovali lidé na celém světě.

Dim sum

Z Číny pochází další lahodné asijské občerstvení - dim sum. Jedná se o malé kousky jídla podávané v napařených kelímcích, které obsahují různé náplně, například maso, zeleninu, mořské plody nebo houby. Tato tradiční forma jídla se často podává s různými omáčkami a čajem, což vytváří příjemné a společenské jídlo.

Kimči

Pro ty, kteří mají rádi křupavou a pikantní chuť, je korejské kimči ideální volbou. Co je kimči?  Kimči je kvašená zelenina, nejčastěji kysané zelí nebo ředkvičky, ochucená česnekem, chilli a dalším kořením. Tento předkrm je bohatý na probiotika a vitamíny a je jedinečným příkladem toho, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit neobyčejnou chuťovou explozi. 

Thajské čerstvé letní závitky

Dalším oblíbeným asijským občerstvením jsou vietnamské nebo thajské čerstvé letní závitky. Tyto závitky se vyrábějí z tenkého rýžového papíru a plní se zeleninou, bylinkami, krevetami nebo grilovaným masem. Podávají se s dipem na bázi arašídového másla nebo sladkokyselou omáčkou a jsou ideální volbou pro ty, kteří dávají přednost lehké a zdravé svačině.

Mochi z Japonska

Pokud máte chuť na sladké, nemůžete si nechat ujít tradiční asijské dezerty. Mochi z Japonska jsou oblíbenou pochoutkou vyráběnou z lepkavé rýže a plněnou ovocem nebo různými krémy. Taro stew z Filipín je další sladký pokrm z kořene taro, který se podává ve sladkém sirupu.

Samosy a kari

V neposlední řadě nelze opomenout indickou kuchyni, která nabízí nezapomenutelné chuťové zážitky. Samosas je oblíbený vegetariánský dezert z tenkého těsta plněný bramborami, hráškem, kořením a dalšími ingrediencemi. Další oblíbenou asijskou pochoutkou je kari, které se skládá z pikantní omáčky a masa nebo zeleniny.

Ve světě asijské kuchyně existuje nespočet dalších úžasných pochoutek. Každá země a region přispěly k bohatství chutí, které se na tomto úžasném kontinentu zrodily. Ať už dáváte přednost slaným, sladkým, kyselým nebo kořeněným pokrmům, v asijských pochoutkách si každý najde to své. Vyzkoušejte tyto pokrmy a vydejte se na cestu po Asii přímo do pohodlí vašeho jídelního stolu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz