Jaké jsou nejtypičtější orientální potraviny?

Jaké jsou nejtypičtější orientální potraviny?

Orientální jídla hrají v asijské kuchyni velmi důležitou roli a mají své vlastní charakteristické rysy, které je odlišují od ostatních stylů vaření. Tato jídla jsou plná chutí, exotických ingrediencí a zajímavých kulinářských technik. Zde je přehled některých nejtypičtějších orientálních jídel:

  1. Rýže: Rýže je v mnoha asijských zemích základní potravinou. Existuje mnoho druhů rýže, včetně dlouhozrnné, krátkozrnné a aromatické rýže basmati. Rýže se používá v mnoha pokrmech, jako je nasi goreng (smažená rýže) a sushi.
  2. Nudle: Orientální kuchyně mají širokou škálu nudlí a těstovin, včetně nudlí z pšenice, rýže, sóji a dalších obilovin. Nudle se používají v mnoha pokrmech, jako je čínský miehoen, japonský ramen nebo thajské pho.
  3. Sójové výrobky: Sója je v asijské kuchyni důležitým zdrojem bílkovin. Vyrábí se z ní produkty, jako je tofu, tempeh, miso a sójová omáčka. Tyto výrobky se používají jako náhrada masa nebo jako přísada do různých pokrmů.
  4. Kari: Kari je směs aromatického koření a bylinek, která se používá v mnoha asijských kuchyních, zejména v indických a thajských pokrmech. Kari dodává pokrmům bohatou chuť a barvu a je důležitou složkou kari omáček, kari past a kari koření.
  5. Kokosové mléko: Kokosové mléko se často používá v asijských dezertech nebo kari.
  6. Kimči: Kimči je kvašená zelenina, která je typická pro korejskou kuchyni. Vyrábí se z kysaného zelí, červené řepy a další zeleniny, které se smíchají s pikantní pastou a fermentují. Kimči má výraznou a pikantní chuť a často se jí jako příloha k hlavním jídlům.
  7. Sushi: Sushi je jedním z nejznámějších orientálních pokrmů. Skládá se z kousku ryby nebo jiných mořských plodů položených na kousku rýže. Sushi se často podává se sójovou omáčkou, zázvorem a pastou wasabi.
  8. Pad Thai: Pad Thai je thajský pokrm z nudlí s různými přísadami, jako jsou krevety, kuřecí maso, vejce a zelenina. Je známý svou sladkokyselou chutí a je jedním z nejoblíbenějších thajských pokrmů.
    Toto je jen několik nejtypičtějších orientálních jídel, která se v asijských zemích vyskytují. Mají bohatou historii, širokou škálu chutí a přispívají k jedinečnému charakteru asijské kuchyně.

 Dalšími typickými orientálními jídly jsou dim sum, což jsou malé kousky jídla podávané v napařovacím košíku, bulgogi, což je korejské marinované maso, pho, vietnamská polévka z hovězího masa a bylinek, a samosa, což je křupavý těstovinový obal plněný zeleninou nebo masem. Mezi další oblíbená jídla patří různé druhy kari, jako jsou indické pokrmy, a téměř nekonečné množství pokrmů s použitím zázvoru, česneku, chilli a dalšího aromatického koření. Tyto orientální potraviny dodávají pokrmům bohatou škálu chutí a vůní, díky nimž je asijská kuchyně tak jedinečná a oblíbená po celém světě.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz