Datle- účinky a neuvěřitelné přínosy pro zdraví

Datle- účinky a neuvěřitelné přínosy pro zdraví

Datle, známé také jako "strom života" nebo "chlebovník", jsou jednou z nejstarších a nejdůležitějších plodin na světě. Toto ovoce pochází z palmy z čeledi Arecaceae a má velký význam nejen pro člověka, ale i pro přírodní ekosystémy. Jsou plné živin a mají široké využití, což z nich činí důležitou potravinu a hospodářskou surovinu.

Datle pocházejí z Blízkého východu a severní Afriky, kde se pěstují již více než 5 000 let. Dnes jsou však rozšířeny po celém světě, zejména v teplých a suchých oblastech. Existuje mnoho odrůd datlí, ale nejběžnější jsou Medjool, Deglet Noor a Halawi.

Tyto plody mají charakteristický tvar a barvu. Mají oválný tvar, hladkou slupku a zahnuté konce. Barva může být od světle hnědé po tmavě hnědou, některé druhy mají zlatavý nádech. Velikost plodů se pohybuje od malých, asi 2 cm dlouhých, až po velké, až 7 cm dlouhé.

Co obsahují?


Díky své sladké chuti a měkké, šťavnaté vnitřní dužině se datle staly oblíbenou pochoutkou po celém světě. Mají vysoký obsah cukru, takže jsou přírodním sladidlem a v mnoha receptech nahrazují cukr. Kromě toho obsahují také vlákninu, minerální látky (včetně draslíku, vápníku, hořčíku a železa) a vitaminy (A, B6 a K).

Pěstování


Pěstování datlí je náročný proces, který vyžaduje teplé klima a dostatek slunečního světla. Palmy, na kterých datle rostou, dosahují výšky až 20 metrů a mají velké zpeřené listy. Opylování probíhá pomocí větru nebo hmyzu, proto je důležité mít dostatečný počet stromů pro dobrou úrodu. Plody se sklízejí ručně a vyžadují jemné zacházení, aby se nepoškodila jejich křehká struktura.

Jedinečná chuť


Datle mají jedinečnou sladkou chuť s jemnými karamelovými tóny. Jejich dužina je měkká, krémová a šťavnatá, což přináší příjemný zážitek z konzumace. Mají příjemnou texturu s jemnými vlákny, která se rozplývají na jazyku. Jejich sladkost je přirozená a bohatá, bez nutnosti přidávat další sladidla. Datle mají také lehkou karamelovou až oříškovou příchuť, která zvýrazňuje jejich chuťový profil. Lze je jíst samotné jako svačinu, přidávat do sladkých dezertů nebo je použít jako přísadu při přípravě různých pokrmů a pečiva. Díky své jedinečné chuti a obsahu živin jsou vynikajícím a zdravým doplňkem stravy.

Zdravotní účinky datlí


Datle jsou zdraví prospěšné, a proto jsou výživným doplňkem vašeho jídelníčku. Tyto malé sladké plody jsou plné vlákniny, která podporuje trávení, pravidelnou stolici a pomáhá udržovat zdravou váhu. Datle jsou také bohaté na důležité minerální látky, jako je draslík, hořčík a měď, které podporují zdraví srdce, pevnost kostí a funkci nervů. Kromě toho jsou dobrým zdrojem antioxidantů, včetně flavonoidů a fenolových sloučenin, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu a snižují záněty v těle. Datle navíc poskytují přírodní cukry, takže jsou zdravější alternativou zpracovaných sladkostí a rychlým zdrojem energie. Zařazení datlí do jídelníčku může přispět k vaší celkové pohodě, ať už si je vychutnáváte samotné, nebo je používáte jako přírodní sladidlo v receptech.

Náš tip: vyzkoušejte toto speciální čatní od společnosti Ashoka s tamarindem a datlemi - jeho lehce pikantní chuť se sladkostí datlí dodá každému jídlu jedinečný nádech.

Zdroje:

FoodData Central (usda.gov)

Impact of palm date consumption on microbiota growth and large intestinal health: a randomised, controlled, cross-over, human intervention study - PubMed (nih.gov)

Potential of dates (Phoenix dactylifera L.) as natural antioxidant source and functional food for healthy diet - PubMed (nih.gov)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz