Domácí kimči: korejský klenot na vašem talíři

Domácí kimči: korejský klenot na vašem talíři

Korejská kuchyně je plná jedinečných chutí a tradic a jedním z jejích nejvýraznějších symbolů je rozhodně kimči. Tento pokrm z kvašeného zelí je základem korejských stolů a obdivují ho mnozí po celém světě. Kimči není jen jídlo, je to skutečné umělecké dílo vytvořené kombinací různých chutí, textur a vůní. Pokud se chcete vydat na cestu za královnou korejských kvašených pokrmů, můžete si kimči připravit doma. Tento článek vám umožní nahlédnout do světa kimči a zjistit, jak si ho můžete připravit sami.

Kimči - o čem vlastně je?

Kimči je korejský název pro kvašenou zeleninu, která se nejčastěji připravuje ze zelí. Tato tradiční pochoutka má dlouhou historii a je nezbytnou součástí každého korejského jídla. Základním procesem výroby kimči je fermentace, která mění chuť a strukturu zeleniny. Výsledkem je kombinace kyselé, pikantní, sladké a mírně kořeněné chuti s jedinečnou křupavou strukturou.

Hlavní složkou kimči je často napa (což je korejský název pro šťavnaté korejské zelí), ale kimči se může vyrábět i z jiné zeleniny, například z ředkviček, okurek nebo špenátu. Důležitými přísadami kimči jsou také česnek, zázvor, rybí omáčka, chilli a další koření. Kombinace těchto ingrediencí vytváří bohatou a komplexní chuť, díky níž je kimči tak jedinečné.

Domácí kimči je tradiční korejská fermentovaná potravina, která má bohatou historii a výraznou chuť. Tato pochoutka se vyrábí z fermentované zeleniny, nejčastěji z korejského zelí, a je důležitou součástí korejské kuchyně. Domácí kimči je obohaceno různými příchutěmi a kořením, jako je česnek, zázvor, chilli a rybí omáčka, které mu dodávají výraznou pikantní a slanou chuť.

Proces výroby kimči je zdlouhavý a zahrnuje několik kroků. Korejské zelí se nejprve nakrájí na kousky a osolí, což pomáhá vytvořit tekutinu potřebnou ke kvašení. Poté se zelenina smíchá s kořením a nechá se několik dní až týdnů kvasit ve velkých hrncích nebo nádobách. Tento proces zajistí tvorbu kyseliny mléčné a probiotických bakterií, které jsou prospěšné pro trávení.

Domácí kimči je nejen chutné, ale také zdravé. Je plné vitamínů, minerálů a vlákniny, což z něj činí vynikající přírodní doplněk stravy. Kromě toho se mu připisují i různé zdravotní účinky, včetně posílení imunitního systému a zlepšení trávení.

Kimči v korejské kultuře

Pro Korejce není kimči jen potravinou, ale i součástí jejich kultury a identity. Kimči se připravuje a konzumuje při různých příležitostech a má také význam při tradičních korejských svatebních a pohřebních obřadech. Korejci jsou na kimči velmi hrdí a považují ho za zdravé jídlo, které přispívá k dlouhověkosti a dobrému zdraví.

Kromě toho je kimči velmi bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Obsahuje vitaminy C, K a B, vápník, železo a další důležité živiny. Kromě toho obsahuje také prospěšné mikroorganismy, které jsou důležité pro zdravou střevní mikroflóru.

Příprava domácího kimči

Při domácí přípravě kimči budete potřebovat následující suroviny:

Potřebujete:

  • 1 středně velké hlávkové zelí
  • ¼ šálku soli
  • 3-4 nasekané stroužky česneku
  • 1 lžičku čerstvého nasekaného zázvoru
  • 1-2 lžíce rybí omáčky
  • 2-3 polévkové lžíce chilli (gochugaru)
  • 2 lžíce cukru
  • 2-3 cibule nakrájené na tenká kolečka
  • 2-3 mrkve nakrájené na tenké proužky

Postup přípravy Kimchi 

  • Příprava zelí: Zelí rozkrojte na poloviny a poté na čtvrtiny. Odstraňte tvrdé středy a zelí nakrájejte na menší kousky.
  • Solný roztok: V misce smíchejte ¼ šálku soli se 4 šálky vody. Nakrájené zelí namočte do solného roztoku a nechte ho v něm alespoň 1-2 hodiny namočené. Tento krok pomůže zelí změkčit a odvést z něj přebytečnou vlhkost.
  • Příprava kořenové směsi: V míse smíchejte česnek, zázvor, rybí omáčku, chilli a cukr a vytvořte pastu.
  • Spojení všech ingrediencí: Namočené zelí opláchněte a důkladně vymačkejte, abyste z něj odstranili přebytečnou vodu. Poté přidejte připravenou kořenovou pastu k nakrájené zelenině (zelí, cibuli, mrkvi). Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily a obalily zelí.
  • Kvašení kimči: Kimči přendejte do sterilizovaných sklenic nebo nádob a stlačte ho tak, aby bylo zcela ponořené v tekutině, kterou uvolnilo.
  • Sklenice uzavřete, ale neuzavírejte je úplně, aby mohl proudit vzduch. Kimči nechte 1-2 dny kvasit při pokojové teplotě a poté jej uložte do chladničky. Po několika dnech bude hotové a připravené ke konzumaci.

Korejci si kimči velmi váží a často ho konzumují s různými pokrmy, jako je kimči bokkeumbap (korejský rýžový pokrm s kimči) nebo kimči jjigae (korejská polévka). Domácí kimči je nejen chuťovým zážitkem, ale také symbolem korejské kultury a tradice.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz