Asijské knedlíky: přehled asijských druhů a náplní

Asijské knedlíky: přehled asijských druhů a náplní

Asijské knedlíky jsou jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů asijské kuchyně. Tyto malé plněné kuličky představují rozmanitost a jedinečnost asijské gastronomie. Jsou oblíbené v mnoha asijských zemích a každá z nich má své jedinečné druhy a náplně.

Různé druhy náplní

Asijské knedlíčky se vyrábějí z těsta, které je zpracováno do hladké a pružné hmoty. Z ní se pak tvarují malé kuličky, do nichž se vkládají různé druhy náplní. Náplně se liší podle místa výroby, místní kultury a dostupných surovin. Některé druhy knedlíků jsou variabilní - mohou se podávat na sladko nebo na slano, podle toho, co si spotřebitel přeje.

Čínská kuchyně

Jedním z nejznámějších asijských druhů knedlíků je dim sum, který pochází z čínské kuchyně. Tyto knedlíčky vařené v páře jsou oblíbeným snídaňovým pokrmem a mohou být plněny různými náplněmi, například masem, krevetami, zeleninou nebo houbami. Některé druhy dim sum mají charakteristický tvar, například kuličky plněné koprem a mletým masem, známé jako siu mai, nebo plněné knedlíčky zvané har gow.

Japonská kuchyně

Také japonská kuchyně se může pochlubit různými druhy knedlíků, z nichž nejznámější jsou sushi a gyoza. Sushi jsou rybí knedlíčky, které se obvykle podávají s kouskem čerstvého rybího masa na povrchu a rýží uprostřed. Gyoza jsou knedlíčky smažené na pánvi, které se obvykle plní mletým masem (nejčastěji vepřovým) a zeleninou, poté se smaží na pánvi a podávají se s omáčkami.

Korejská kuchyně

Korejské kuchyni dominuje kimči, kyselá kvašená zelenina, ale existuje také jedinečný druh knedlíků zvaný mandu. Mandu jsou podobné čínským knedlíkům, ale mají výrazný korejský nádech. Jsou plněné mletým masem, zeleninou a často korejským kořeněným kimči. Mohou být variabilní, podobně jako korejská verze japonských gyozas, nebo mohou být vařené v páře.

Na Tchaj-wanu jsou oblíbené xiao long bao, což jsou výjimečné knedlíčky plněné polévkou. Jejich tajemství spočívá v tenkém těstě a náplni, která se po uvaření promění v chutnou a horkou polévku. Tyto knedlíčky se jedí opatrně, aby se nepřipálily.

Vietnamská kuchyně

Další oblíbenou verzí asijských knedlíčků jsou vietnamské pho bo, které jsou proslulé svým lahodným vývarem. Pho bo jsou nudle podávané s hovězím masem a čerstvými bylinkami, ale někdy se můžete setkat i s vařenými knedlíčky přidanými do husté polévky.

Indická kuchyně

V Indii jsou knedlíčky známé jako momo. Jsou oblíbené v himálajské oblasti a podávají se s různými omáčkami a také s čatní a kyselou nádivkou. Momo se často plní mletým masem nebo zeleninou a jsou vařené v páře nebo smažené.

Závěrem lze říci, že asijské knedlíky jsou fascinující kombinací různých chutí a kultur. Od Číny přes Japonsko, Koreu, Tchaj-wan až po Vietnam a Indii - každá země má své jedinečné druhy a náplně, které obohacují světovou kuchyni a překvapují svou chuťovou paletou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz