Sezamovo-zázvorový wok - recept

Sezamovo-zázvorový wok - recept

Ochutnávání exotických chutí a různých kuchyní je dobrodružstvím pro chuťové pohárky. V tomto duchu vám přinášíme recept na sezamovou zázvorovou pánev wok, která je jedním z těch kulinářských dobrodružství, jež spojují vůně a chutě z různých koutů světa.
Wok, tradiční náčiní z Dálného východu, se stane kulisou pro ty nejdobrodružněji laděné pokrmy. Toto nádobí s hlubokým dnem a vysokými stěnami nabízí dokonalý prostor pro rychlou a intenzivní přípravu surovin.

Složení:

-500 g kuřecích prsou nakrájených na tenké plátky.

Na marinádu:


- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička hnědého cukru

Pro wok:

- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 cibule nakrájená na poloviny
- 1 červená paprika nakrájená na proužky
- 1 žlutá paprika nakrájená na proužky
- 1 mrkev nakrájená na tenké plátky
- 100 g cukrového hrášku
- 200 g čerstvých bambusových výhonků
- 200 g vaječných nudlí, předvařených podle návodu na obalu
- 2 polévkové lžíce sezamových semínek
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvý koriandr a limetka na ozdobu

Postup:

  1. V misce rozšlehejte sójovou omáčku, sezamový olej, nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek a hnědý cukr. Přidejte nakrájená kuřecí prsa a nechte marinovat alespoň 30 minut, ideálně v lednici.
  2. Rozehřejte pánev wok na střední teplotu a přidejte sezamový olej. Když je olej rozpálený, přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova. Poté přidejte marinované kuřecí maso a smažte, dokud není zcela hotové.
  3. Do pánve wok přidejte nakrájenou červenou a žlutou papriku, na plátky nakrájenou mrkev a cukrový hrášek. Za stálého míchání smažte asi 5-7 minut, dokud zelenina nezměkne, ale zůstane křupavá.
  4. Závěrečné úpravy: přidejte bambusové výhonky a uvařené vaječné nudle. Míchejte, dokud se všechny ingredience dobře neprohřejí. Přidejte sezamová semínka a promíchejte.
  5. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte na talířích posypané čerstvě nasekaným koriandrem a ozdobené plátkem limetky pro zvýraznění chuti.

Sezamovo-zázvorový wok je připraven! Jeho aromatické linie a barvy zeleniny na talíři lákají k jídlu. Tento pokrm není jen o chuti, ale také o vizuální atrakci, která potěší smysly.  Je to dokonalý způsob, jak přinést na stůl kousek exotiky a užít si dobrodružství prostřednictvím gastronomie.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz