Co je to umami: vylepšete své pokrmy východním způsobem

Co je to umami: vylepšete své pokrmy východním způsobem

Umami je ve světě gastronomie záhadný a fascinující pojem. Přestože se nejedná o novou kulinářskou ingredienci, mnoho lidí stále neví, co přesně umami je a jakou roli hraje při vaření. Vedle kyselosti, slanosti, sladkosti a hořkosti je to pátý dílek chuťové skládačky. Termín "umami" pochází z japonského slova, které znamená "lahodný" nebo "chutný". Tato chuť je nejvíce spojována s východními kuchyněmi, jako je japonská, čínská a korejská.

Co je umami

Umami je přirozená chuť, která se vyskytuje v potravinách bohatých na aminokyseliny, zejména glutamát a nukleotidy. Tyto látky se vážou na chuťové pohárky v našich ústech a vytvářejí bohatší a plnější chuťový vjem. Mezi typické potraviny bohaté na umami patří rajčata, hlíva ústřičná, sójová omáčka, hnědý cukr, houby, stařené sýry a mnoho dalších.

Jak na to

Jak můžeme vylepšit naše pokrmy ve východním stylu pomocí umami? Prvním krokem je najít a používat potraviny, které jsou na tuto chuť přirozeně bohaté. Jednou z nejjednodušších věcí, kterou můžeme udělat, je přidat do našich pokrmů rajčata. Jejich nasládlá chuť a obsah glutamátu dodají pokrmu výraznější zážitek. Pokud jde o houby, sušené druhy, jako je hlíva šitake nebo hlíva ústřičná, mají ještě vyšší koncentraci umami a výrazně obohatí chuť každého pokrmu.

Sójová omáčka

Sójová omáčka, která je standardní přísadou v mnoha asijských kuchyních, je další úžasnou možností, jak přidat umami. Tato tmavá slaná omáčka obsahuje velké množství glutamátu a dalších chuťově výrazných složek, které skvěle dochutí mnoho pokrmů.

Kvašení

Kromě specifických ingrediencí můžeme využít také kulinářské postupy, které podporují uvolňování umami. Například kvašení je starobylá metoda, která nám umožňuje rozvinout bohatší chuť potravin. Skvělými příklady takových fermentovaných pokrmů jsou korejské kimči nebo japonská pasta miso.

Sušení

Další zajímavou technikou je sušení, díky kterému získáme sušené potraviny s intenzivní chutí. Sušené bonito vločky, známé také jako katsuobushi, jsou příkladem sušené a fermentované potraviny, která se často používá k posílení chuti polévek nebo omáček.

Využití umami v kuchyni je umění.

Použití umami v kuchyni je umění, které vyžaduje experimentování a objevování nových kombinací. Klasická asijská jídla jsou skvělým začátkem, ale způsobům, jakými můžeme umami v kuchyni využít, se meze nekladou.

V konečném hodnocení je umami mocným nástrojem, který můžeme použít k obohacení a vylepšení našich pokrmů. Tato nezapomenutelná chuť nám umožňuje objevovat nové rozměry jídla a dává nám příležitost prozkoumat bohatou kulturu východní kuchyně. Pokud se rozhodnete odhalit tajemství umami, otevře se vám cesta do světa jedinečných a neodolatelných gastronomických zážitků.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz